Zdroj: http://www.eldoma.4fan.cz/index.php?a=hackovani/hackovani-to-jako-fakt  •  Vydáno: 1/11/2019 21:49:32  •  Autor: Ondřej Kapusta

Háčkování? To jako fakt?

Proč zrovna háčkování.

  Popravdě, když plete nebo háčkuje žena, dívka, slečna (či jiná osoba ženského pohlaví) je to celkem normální, ale chlapa asi háčkovat jen tak neuvidíte.

  Proč tedy háčkuji? Viděl jsem v tom asi něco trochu technického, příjemného a tvořivého.

  Začalo to v době (tuším někdy kolem roku 2012), kdy v televizi (taková ta bedýnka, nebo v dnešní době spíše placka do které jsou někteří lidé schopni koukat od rána do večera, nebo ji mají zapnutou "jen jako kulisu") běžela reklama na nějakou pojišťovnu (či co to bylo?), a v té reklamě se bavili o zapůjčení karavanu i s kačabou. (do deailů zabíhat nebudu) A právě ta kačaba bylo to, co jsme i s mým bratrem dostali k vánocům, a co mě nastartovalo na cestu háčkování. (dá se na tom přece nějak vydělat ne?)

  Takže kačabou to začalo, pokračovalo to "hakysákama" které jsem chtěl prodávat ve škole (penízky Je na prachy), ale nakonec z toho na škole sešlo, ačkoliv jsem byl na škole, kde se počet sudentek dal spočítat na prstech obou rukou, s učitelkama na rukou i nohou Smějící se, prostě elektro-strojně-dopravní průmyslovka. Ale abych se vrátil k myšlence, sešlo z toho proto, že moje dodací lhůty na vyrobené zboží bylo enormní. V té době jsem jeden "hakys" háčkoval i několik týdnů, což bylo moc i na mě.

  Na chvíli (pár let) jsem toho háčkování nechal (měl jsem jiné priority). Nedávno jsem se k háčkování ale zase vrátil, jelikož jsem viděl jeden pěkný výtvor a chtěl jsem ho zkusit vyrobit (návod zde na stránkách také bude). Byla to malá háčkovaná postavička na klíče (taková dokonalejší kačaba), a jelikož mám dvě malé děti tak jsem si říkal že by se jim to líbilo (kluk s ní spí Usmívající se). Tak teda jo, je to výzva, v prvním okamžiku šlo o to, naučit se co znamenají symboly a zkratky na návodech. Netrvalo to dlouho, jako technik a programátor(amatér) jsem to zvládl levou zadní. další bod bylo naučit se, jak se to vlastně ty symboly háčkují (převádí z papíru na přízi). i to bylo celkem jednoduché, protože návody, které jsem si vybíral obsahovali jen krátké sloupky(dále KS), řetízková oka(ŘO) a na mě tehdy extra obtížný makgicý kroužek(MK), s tím jsem si na "hakysáky" a postavičky vystačil. A poslední problém tkvěl v tom, naučit se háčkovat jako levák, protože moje mamka je pravák(omluvte mě za genderovou nkorektnost) a jako pravák levákovi mi to dost dobře nebyla schopna vysvětlit. musel jsem se to tedy naučit sám a můžu říct že celkem úspěšně.

  Další článek bude o tom, co vlastně háčkuji a chci háčkovat, předem zapomeňte na háčkované dečky, šály, čepice či rukavice, o tom vážně psát nebudu, přecijen si něco ze své mužnosti zachovám.